Sağlıklı içme suyu nun kaynak suyu olmasına aynı zamanda sağlıklı içme suyu nasıl olmalıdır diye dikkat edilmelidir. Su toprak altındaki mineralleri bize taşır. Böylece su sadece sıvı ihtiyacımızı karşılamaz vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri de bize getirir. Bu sebeple organlarımızın sağlıklı olması, kan değerlerimiz için su önemlidir. Sağlık için su da bulunan bazı değerlerin minimum bazı değerlerin maksimum olması gerekir.
Sağlıklı su her şeyden önce berrak, renksiz, kokusuz ve tortusuz olmalıdır. Toksik maddeler içermeyen, bakteriyolojik açıdan temiz olan, kimyasal yönden içeriğindeki mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen sınırları aşmayan su sağlıklı sudur. sağlıklı içme suyu nasıl olmalıdır Sağlıklı suyun Ph seviyesi 7-8 arasında olmalıdır.
Sağlığa zararlı olan kimyasal maddelerden arınmış olmalıdır. Sağlıklı sular fenolik madde, siyanür amonyak, arsenik, kurşun, civa içermezler. Bunun yanında kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, nitrat gibi maddeler yönetmelik gereği belli sınırlar içerisinde olmalıdır. Belirtilen sınırları aştığı taktirde sağlığı olumsuz yönde etkiler
Hastalık yapan mikroorganizma içermeyen su sağlıklı sudur. İnsan vücudunda çok çabuk yayılabilecek olan virüsler sağlıklı içme suyu nasıl olmalıdır hastalığa neden olabilir. Sağlıklı su içerek sağlıklı böbreklere sahip olabilirsiniz.
Sağlıklı İçme Suyu İçin
Sağlıklı suda nitrit, amonyak bulunmaz. Bu maddeler suyun kirlendiğinin göstergesidir. Su da nitrat olması ise aşırı derecede kirlenmiş su demektir. İçme suyunda bulunan bu maddeler tehlikelidir. Özellikle çocuklar için daha fazla tehlike oluşturmaktadır.
Suda bulunan klorür miktarı 200 mg.’dan fazla olması kirlenme işaretidir.
Sağlıklı suyun kokusu olmaz, rengi yoktur, berrak ve içimi de keyifli olur.
Sağlıklı su da fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler olmaz
Sağlıklı suyun içimi yumuşaktır
sağlıklı içme suyu nasıl olmalıdır
Sağlıklı su da hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elemenler bulunmaz
Flour 1 litrede 1 miligramdan az 2 miligramdan fazla olmaz.
Demir ise 1 litrede 1-2 miligram olmalıdır.
Suya sertlik veren kalsiyum, magnezyum ve klorür bileşikleridir.
Türkiye de kullanılan sertlik birimi Fransız Sertlik Derecesi (FSD)’dir. Bu birime göre 1 litre suda 10 miligram kalsiyum karbonatın oluşturduğu sertlik derecesi 1’dir.
Sertlik derecelerine bakılarak sular 3 gruba ayrılır.
Yumuşak olan sular 1-14 FSD
Orta derecede sert sular 15-28 FSD
Sert sular 29+FSD
Tadımı ve içimi iyi olan memba (kaynak) suları yumuşak sulardır (1-14 FSD)
https://www.caglayansuaritma.com.tr/ev-tipi-su-aritma-cihazlari/